31 maj 2009

Mayo Open final!

De två favorittippade lagen Belgien och Frankrike var aldrig riktigt hotade någon gång under dess väg fram till finalen, även om Svenska landslaget tog 10p i semin.

Finalen börjar med väldigt tight spel och få poäng, dagen och helgen har vart otroligt solig och varm (tack vädergudarna) och det märks på våra utlänska gäster som spelar några % sämre än vad vi är vana att se dem inledningsvis.
Den belgiska skytten har speciellt problem och missar mycket i början och efter ett par 4-5 rundor och ställning 4-4 så byter det belgiska laget upp Claudy Weibel på skyttepositionen istället. Frankrikes skytt Damien skjuter inte speciellt dåligt men även fransmännen byter och använder efter halva finalen istället Julien Lamour som skytt. Damien kanske var trött på att skjuta efter mayoskyttet ;).

När halva matchen har spelats så vill både Julien och Damien att Damien ska lägga sitt sista klot då Belgien har 2st klot kvar och poäng inne, MEN är man lagkapten och har den pondus som Michel Loy har så får man ofta sin vilja igenom (om ändock inte alltid korrekt beslut) men i alla fall så beordrar Michel högt och tydligt att Damien ska "GÖRA ELD"! Och publiken, jag och alla andra runt omkring centre court njuter när fransmännen bjuder på sig själva :)

Som sagt matchen väger upp och ner och det börjar ofta med att frankrike attackerar bra med Juliens skytte (många carreuer sköt han i finalen), men rundorna avlsutas med tillknäppt och taktiskt bra spel av Belgarna som inte tappar så stora omgångar till fransmännen trots bra skytte som sagt.

Men med Michel Van Campenhout i spetsen börjar Belgarnas spel se allt med stabilt ut och Tischons skytte på mitten börjar nu fungera och det skapar problem för fransmännen som efter 2/3 av matchen sett klart starkare ut, men som nu börjar tappa i rondorna, när det står 7-9 (med belgiska ögon) så skjuter Tischon en dubbleträff och sånär skapar ett match skott för Michel Van C, men Michel får lägga sista klotet och för 2p och nu 9-9.

3 rundor senare (lillen gick död en gg) så står det nu 10-9 till lag Belgien som lägger ut lillen på sedvanliga 9.5-10 meter (matchen har spelat alla rundor på minst 9.5m) Hemon lägger en poäng som Julien skjuter carreau på, samma sak händer med klot 2, 3 och och nu helt plötsligt står Fransmännen med ett BRA matchläge och belgarna hamnar i bryderier då de vet om fransmännens skyttekapacitet på alla spelarna. De beslutar tillslut att Weibel ska lägga sitt 1a klot för att ev hamna på lillen och därmed skapa en ny runda. Claudy lyckas med ett fantastiskt lägg som hamnar ca 5cm rakt framför lillen och nu ska Damien skjuta för 2p och fortsätta denna runda för en stor poängskörd och med en bra chans att vinna hela matchen i den här rundan!

Damien träffar klockrent men Belgarnas kula och lillen följs åt ner till dödlinjen där de lägger sig bredvid varandra och nu har Belgarna 2p på plats och 1 klot kvar på 13 meter! Michel Loy bestämmer sig för att skjuta belgiens etta med chans att få ut lillen död och därmed skapa en ny runda, han skjuter och missar. Nu är det helt plötsligt Belgien som har ett jättematchläge då Loys skott inte såg bra ut och han missar även det andra skottet och nu har Weibel ca 2 meter att lägga in matchen vilket han också gör! Belgien de regerande mästarna i Mayo Open vinner även de 2009! Grattis :)
Matchen lirare är dock Julien Lamour som hade ett par skottmissar i början av matchen men som spelade upp sig och sköt väldigt många carreuer i finalen!


Vinnarlaget ovan! Hemon, Van Campenhout och Weibel.

PS: ända sen i torsdags när fransmännen anlände till Stockholm har jag och Julien morsat på varandra och jag har berättat om mina franska kunskaper, Julien har besvarat mina "-Savard" med "La-patat" och visat med armen en liten banka skiten rörelse! :) Jag vet fortfarande inte vad detta Lapatat betyder men jag har förstått att det har med bouleformen att göra för efter finalen så går jag fram till Julien som skjutit mycket bra och nu är det jag som säger "Lapatat" till Julien, han garvar ashögt och svarar "La form"! Med ett leende på läpparna :) DS:
Inte några jättebistra miner ovan...:) Lamour, Hureau och Loy.
// Niklas
Anmäl dig till Mayon här »

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar